Om frispel

Frispel består av 3 musiker: Claudia, Agneta och Göran. Tillsammans har de spelat i över 20 år och tänjer på gränserna för vad medeltida musik får lov att vara. Gruppens drivkraft är att i sina tolkningar låta ett musikaliskt enklare ursprung finnas tätt intill musikalisk modernitet och nyskapande. Genom sin skickliga instrumenthantering kan de förmedla både ett enkelt avskalat tonfall och bygga en mer utarbetad struktur i konstmusikalisk riktning.

Pressröst: ”Mellan medeltida musik och folkmusik finns ingen gräns. Allt hör hemma i musikalitetens stora minnesbank. Uppfinningsrikedomen hos dessa drivna musiker är stor. Dom vet att en envist upprepad fras försätter lyssnaren i ett suggestivt tillstånd, men också att ständigt nya effekter måste läggas till för spänningens skull.” 

Läs recensionen av vår CD här!

Det började som ett tidsfördriv...

På en av våra sommarkurser som vi lett under nästan 10 år. Lärarna skulle spela och spexa lite för eleverna på en kvällskonsert. Vi började ”leka”fram arr och göra roliga medeltida medleyn. Det blev en succé på konserten och vi började leka med tanken på att göra något mer av detta vårt intresse för just den medeltida musiken.

Frispel-namnet bara dök upp från ingenstans under ett rep. Ja, så ska vi heta. Inga musikaliska regler eller gränser. Medeltida musik, okonventionella instrumenteringar: didgeridoo och mungiga tillsammans med svenska folkflöjter?  Arabisk slagverk med rumänska flöjter? Basblockflöjt med sydamerikanska flöjter? Allt går och den gemensamma nämnaren är vår kärlek för den medeltida samt svenska musiktraditionen.

Nu över 20 år senare som Frispelare och nästan 30 år efter att vi mötts på Kungliga musikhögskolan i Stockholm är vi fortfarande bästa vänner samt kollegor och har haft förmånen att turnera land och rike runt med våra konserter och  föreställningar för alla åldrar. Gemensam nämnare är vår enorma nyfikenhet som fortfarande driver oss att vilja utvecklas och skapa nya arrangemang och samarbeten över gränserna.

Agneta Hellström

Blocköjter, didgeridoo

Vedklyvande blockflöjts-estet med rötterna i Dalarna. En av Sveriges få professionella Didgeridoo-spelare.

Claudia Müller

Blocköjter, mungiga

Pralinälskande skofantast med småländskt uppväxt. Sveriges första utexaminerade diplomand från Musikhögskolan i Stockholm.

Göran Månsson

Pipor, flöjter och slagverk

Snusnjutande flöjtist och slagverkare från Medelpad. Djupt förankrad i svensk musiktradition.

Presskit kommer snart!